Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać?

2018-01-02
Jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać?
Wybór odpowiedniej zmywarki gastronomicznej bywa bardzo skomplikowanym i trudnym procesem. Trudności w wyborze odpowiedniego urządzenia mają przede wszystkim początkujący właściciele lokali gastronomicznych. W tym krótkim poradniku postaramy się wskazać wszystkie najważniejsze elementy, na które należy zwrócić uwagę przy doborze urządzenia.

Zachęcamy do przeczytania bardzo pomocnego artykułu autorstwa Pana Sebastiana Sali - eksperta ds. serwisu w firmie Stalgast. Firma Stalgast jest niewątpliwie jednym z liderów z dziedziny zmywarek przemysłowych w Polsce. Zmywarki tego producenta możemy spotkać w wielu lokalach gastronomicznych, a także jednostkach budżetowych jak szkoły, żłobki, przedszkola itp.

O tym jakie kryteria decydują o popularności tych zmywarko-wyparzarek możemy przeczytać w krótkiej analizie tego zagadnienia:

Odpowiednio dobrana zmywarka przemysłowa jest jednym z najważniejszych urządzeń wykorzystanych w gastronomii, bez którego trudno sobie wyobrazić właściwe funkcjonowanie profesjonalnej kuchni oraz zachowanie odpowiedniego poziomu higieny zastawy i sztućców. Używanie zmywarki z funkcją wyparzania w punktach zbiorowego żywienia jest nie tylko ogromnym ułatwieniem, ale też koniecznością nałożoną przez przepisy sanitarne. Dlatego też wybór odpowiedniego urządzenia i właściwy sposób jego eksploatacji to kwestie, które często nurtują początkujących restauratorów.

Na początku przedstawiamy kilka zagadnień teoretycznych na temat typów urządzeń zmywających. Profesjonalne zmywarki gastronomiczne dzielimy na:

  • zmywarki do szkła - urządzenia o mniejszych rozmiarach, z koszami 350x350 mm lub 400x400 mm, montowane na barach lub jako dodatkowe sprzęty w zmywalniach. Są przeznaczone do mycia kruchego szkła. Czas trwania cyklu zmywania to 120-180 sek., z obniżoną temperaturą mycia i płukania.
  • zmywarki uniwersalne - przeznaczone do mycia talerzy, sztućców oraz szkła o wysokości do 32 cm. Są to większe urządzenia, z koszami 500x500 mm. Czas trwania
  • cyklu mycia to 180 sek. Służą do mycia i wyparzania.
  • zmywarki kapturowe - przeznaczone do mycia talerzy, sztućców, szkła oraz innych naczyń kuchennych o wysokości do 40 cm. Otwierane do góry, z koszami 500x500 mm. Mają zwiększoną moc, a tym samym - większą wydajność.
  • zmywarki do garnków i tac - zaprojektowane do mycia dużych naczyń kuchennych. Rozmiar kosza to 570x570 mm, a maksymalna wysokość wsadu wynosi 62 cm.
  • zmywarki tunelowe - specjalistyczne urządzenia zasilane elektrycznie lub parowo, przeznaczone do bardzo dużych obiektów zbiorowego żywienia, pozwalają na umycie kilku tysięcy naczyń w ciągu godziny.

Jest to przybliżony podział zmywarek wykorzystywanych w gastronomii. Ze względu na to, że zmywarki tunelowe stanowią znikomą część całej sprzedaży wszystkich urządzeń, a wymagania do ich instalowania i poprawnego działania są ściśle uzależnione od typu i gabarytów urządzenia, nie będziemy poświęcali im uwagi w tym tekście.

Przed zakupem zmywarki przemysłowej powinno się rozważyć dwa rodzaje parametrów:

  • Parametry użytkowe:
    • typ naczyń, które będą zmywane, np. szklanki, kufle, kieliszki, naczynia ceramiczne, sztućce
    • ilość naczyń do zmywania - ile naczyń będzie trzeba umyć w ciągu godziny.
  • Parametry techniczne:
    • napięcie prądu, jakim będzie zasilane urządzenie - należy sprawdzić, czy w miejscu, w którym ma być zamontowana zmywarka, jest dostępne zasilanie o mocy 230 czy 400 volt
    • wysokość przyłącza odpływu do kanalizacji - odpływ do kanalizacji musi się znajdować maksymalnie 10 cm od posadzki. Jeżeli odpływ jest wyżej, należy kupić zmywarkę z pompą spustową lub specjalną podstawę, na której umieści się zmywarkę;
    • ciśnienie robocze zimnej wody - zalecane minimalne ciśnienie robocze to 2 bary; jeżeli jest ono niższe, konieczne będzie zastosowanie zmywarki z pompą podnoszącą ciśnienie płukania
    • twardość wody - wynik pomiaru określa, czy będzie trzeba zastosować uzdatniacz do wody.

Kiedy określi się te podstawowe potrzeby i parametry, najlepiej skonsultować się z profesjonalnym sprzedawcą lub doradcą, który pomoże wybrać odpowiedni model urządzenia.

Właściwie dobrana zmywarka podnosi komfort pracy, pozwala  zaoszczędzić pieniądze oraz zapewnia właściwą higienę i bezpieczeństwo w lokalu  gastronomicznym. Jest urządzeniem niemal niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania punkty żywienia.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2018

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep (znajdujący się pod adresem gastrokom.pl) przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, np. adres IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Za ich pomocą zbieramy informacje, które mogą stanowić dane osobowe. Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań.

Wyrażam zgodę na korzystanie z technologii automatycznego śledzenia i zbierania danych, w tym z plików cookies, dostęp do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywanie oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez firmę KOMIS SPRZĘTU GASTRONOMICZNEGO TADEUSZ PUĆ oraz jej partnerów, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności).

Niezależnie od tego, masz również prawo odmówić wyrażenia zgody na korzystanie w Internecie ze wspomnianych wyżej technologii, dostępu do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywania oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez firmę KOMIS SPRZĘTU GASTRONOMICZNEGO TADEUSZ PUĆ oraz jej partnerów, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). W tym celu kliknij: „ NIE WYRAŻAM ZGODY ” bądź dokonaj zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej, z której aktualnie korzystasz (w zakresie plików cookies). Więcej informacji dowiesz się ze strony Polityka prywatności i cookies.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel