Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać?

2018-01-02
Jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać?
Wybór odpowiedniej zmywarki gastronomicznej bywa bardzo skomplikowanym i trudnym procesem. Trudności w wyborze odpowiedniego urządzenia mają przede wszystkim początkujący właściciele lokali gastronomicznych. W tym krótkim poradniku postaramy się wskazać wszystkie najważniejsze elementy, na które należy zwrócić uwagę przy doborze urządzenia.

Zachęcamy do przeczytania bardzo pomocnego artykułu autorstwa Pana Sebastiana Sali - eksperta ds. serwisu w firmie Stalgast. Firma Stalgast jest niewątpliwie jednym z liderów z dziedziny zmywarek przemysłowych w Polsce. Zmywarki tego producenta możemy spotkać w wielu lokalach gastronomicznych, a także jednostkach budżetowych jak szkoły, żłobki, przedszkola itp.

O tym jakie kryteria decydują o popularności tych zmywarko-wyparzarek możemy przeczytać w krótkiej analizie tego zagadnienia:

Odpowiednio dobrana zmywarka przemysłowa jest jednym z najważniejszych urządzeń wykorzystanych w gastronomii, bez którego trudno sobie wyobrazić właściwe funkcjonowanie profesjonalnej kuchni oraz zachowanie odpowiedniego poziomu higieny zastawy i sztućców. Używanie zmywarki z funkcją wyparzania w punktach zbiorowego żywienia jest nie tylko ogromnym ułatwieniem, ale też koniecznością nałożoną przez przepisy sanitarne. Dlatego też wybór odpowiedniego urządzenia i właściwy sposób jego eksploatacji to kwestie, które często nurtują początkujących restauratorów.

Na początku przedstawiamy kilka zagadnień teoretycznych na temat typów urządzeń zmywających. Profesjonalne zmywarki gastronomiczne dzielimy na:

  • zmywarki do szkła - urządzenia o mniejszych rozmiarach, z koszami 350x350 mm lub 400x400 mm, montowane na barach lub jako dodatkowe sprzęty w zmywalniach. Są przeznaczone do mycia kruchego szkła. Czas trwania cyklu zmywania to 120-180 sek., z obniżoną temperaturą mycia i płukania.
  • zmywarki uniwersalne - przeznaczone do mycia talerzy, sztućców oraz szkła o wysokości do 32 cm. Są to większe urządzenia, z koszami 500x500 mm. Czas trwania
  • cyklu mycia to 180 sek. Służą do mycia i wyparzania.
  • zmywarki kapturowe - przeznaczone do mycia talerzy, sztućców, szkła oraz innych naczyń kuchennych o wysokości do 40 cm. Otwierane do góry, z koszami 500x500 mm. Mają zwiększoną moc, a tym samym - większą wydajność.
  • zmywarki do garnków i tac - zaprojektowane do mycia dużych naczyń kuchennych. Rozmiar kosza to 570x570 mm, a maksymalna wysokość wsadu wynosi 62 cm.
  • zmywarki tunelowe - specjalistyczne urządzenia zasilane elektrycznie lub parowo, przeznaczone do bardzo dużych obiektów zbiorowego żywienia, pozwalają na umycie kilku tysięcy naczyń w ciągu godziny.

Jest to przybliżony podział zmywarek wykorzystywanych w gastronomii. Ze względu na to, że zmywarki tunelowe stanowią znikomą część całej sprzedaży wszystkich urządzeń, a wymagania do ich instalowania i poprawnego działania są ściśle uzależnione od typu i gabarytów urządzenia, nie będziemy poświęcali im uwagi w tym tekście.

Przed zakupem zmywarki przemysłowej powinno się rozważyć dwa rodzaje parametrów:

  • Parametry użytkowe:
    • typ naczyń, które będą zmywane, np. szklanki, kufle, kieliszki, naczynia ceramiczne, sztućce
    • ilość naczyń do zmywania - ile naczyń będzie trzeba umyć w ciągu godziny.
  • Parametry techniczne:
    • napięcie prądu, jakim będzie zasilane urządzenie - należy sprawdzić, czy w miejscu, w którym ma być zamontowana zmywarka, jest dostępne zasilanie o mocy 230 czy 400 volt
    • wysokość przyłącza odpływu do kanalizacji - odpływ do kanalizacji musi się znajdować maksymalnie 10 cm od posadzki. Jeżeli odpływ jest wyżej, należy kupić zmywarkę z pompą spustową lub specjalną podstawę, na której umieści się zmywarkę;
    • ciśnienie robocze zimnej wody - zalecane minimalne ciśnienie robocze to 2 bary; jeżeli jest ono niższe, konieczne będzie zastosowanie zmywarki z pompą podnoszącą ciśnienie płukania
    • twardość wody - wynik pomiaru określa, czy będzie trzeba zastosować uzdatniacz do wody.

Kiedy określi się te podstawowe potrzeby i parametry, najlepiej skonsultować się z profesjonalnym sprzedawcą lub doradcą, który pomoże wybrać odpowiedni model urządzenia.

Właściwie dobrana zmywarka podnosi komfort pracy, pozwala  zaoszczędzić pieniądze oraz zapewnia właściwą higienę i bezpieczeństwo w lokalu  gastronomicznym. Jest urządzeniem niemal niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania punkty żywienia.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2018

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel